به احتمال زیاد تا به حال نام یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر، یعنی کارت صدا به گوشتان خورده است و برایتان سوال پیش آمده که کارت صدا چیست؟ چه ویژگیهایی دارد و چه کاری انجام میدهد؟ حال از آنجایی که کارتصدا یکی از مهمترین تجهیزات استودیویی است و کاربردهای متنوعی برای آن در نظر گرفته شده، در ادامه متن بهطور کامل به سوال کارت صدا چیست پاسخ میدهیم.
فهرست مطالب
- کارت صدا چیست؟
- وظیفه کارت صدا در کامپیوتر چیست؟
- معرفی انواع کارت صدا و کاربرد آنها
- معرفی اجزای کارت صدا
- اهمیت استفاده از کارت صدا چیست؟
- پردازنده کارت صدا چیست؟
- در صورت خراب شدن کارت صدا چه مشکلاتی ایجاد میشود؟
- بررسی موارد استفاده از کارت صدا
- قیمت کارت صدا
- سخن پایانی و سوالات متداول
کارت صدا چیست؟
در پاسخ به سوال کارتصدا در کامپیوتر چیست باید گفت کارتصدا یا Audio Interface در حقیقت یک وسیله است که وظیفه آن اتصال میکروفون و دیگر تجهیزات صوتی به کامپیوتر در نظر گرفته شده و سیگنالهای آنالوگ را به اطلاعات صوتی تبدیل میکند. دقت داشته باشید که کامپیوتر امکان پردازش هر سیگنالی را ندارد و زمانی که این سیگنالها تبدیل شوند، کامپیوتر میتواند آنها را پردازش کند.
وظیفه کارت صدا در کامپیوتر چیست؟
حال صدای دیجیتال تولید شده چگونه به کامپیوتر انتقال پیدا میکند؟ وظیفه انتقال صدای دیجیتال برعهدهی کارتصدا است؛ بهطوری که این صدا را به وسیلهی نوعی اتصال مانند USB، Thunderbolt، FireWire یا کارت PCI/PCIe به کامپیوتر انتقال میدهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ارتقا سخت افزار لپ تاپ را بخوانید.
البته نکته جالبی که درباره کارتصدا وجود دارد، این است که میتواند همین پروسه را بهصورت معکوس نیز انجام دهد؛ یعنی اطلاعاتی که حاوی صدای دیجیتال است را از کامپیوتر بگیرد و آنها را به سیگنال آنالوگ تبدیل کند. در نتیجه شما میتوانید سیگنالهای تولید شده را از طریق مانیتورهای استودیویی یا هدفون گوش دهید.
معرفی انواع کارت صدا و کاربرد آنها
کارت های صدای رابط صوتی به دو شکل عمده و کلی تولید و طراحی می شوند.
- کارت صدای داخلی Internal
- کارت صدای خارجی External
اینتِرنال Internal
- کارت های صوتی داخلی دقیقا مانند کارت های گرافیک روی مادربورد Main Board در داخل کِیس کامپیوتر نصب می شوند.
- در اکثر سیستم های کامپیوتری خانگی و اداری از این رابط های صوتی استفاده می شود.
- کارت های صدای آنبورد On Board که روی Mother Board متصل هستند نیز جزء این دسته به حساب می روند.
- از این نوع کارت صداها می توان برای ساخت و تولید موسیقی، آهنگسازی الکترونیک و تنظیم و همچنین ویرایش صدا استفاده کرد.
- این کارت های داخلی در مدل های بالا کیفیت قابل توجهی دارند.
- اما به این دلیل که ورودی ها و خروجی های آن به سادگی در دسترس نیستند، از محبوبیت بالایی برخوردار نیستند.
- اگر به صورت حرفه ای در این زمینه فعالیت می کنید و کیفیت در ضبط و پخش صداها برایتان اولویت دارد بهتر است سراغ کارت صدای اکستنرال (خارجی) بروید.
اِکستِنرال External
- این کارت ها معمولا درون جعبه ای فلزی جهت مراقبت از مدار ها و تراشه ها، قرار دارند.
- محبوبیت این قبیل کارت صداها Extenral Sound Card به دلیل سهولت در دسترسی به ورودی و خروجی های آن می باشد.
- همچنین بعضی از کمپانی ها و شرکت های سازنده تجهیزات استودیو، محصولات خود را به دو شکل داخلی و خارجی در قالب یک محصول ارائه می دهند.
- نوع نیاز شما از لحاظ تعداد ورودی و خروجی در هنگام خرید کارت صدا از اولویت بالایی برخوردار است.
- عملیات انتقال اطلاعات پردازش شده توسط تکنولوژی های ارتباط دهنده نظیر پورت 2 USB یا Firewire انجام می گردد.
- سرعت انتقال اطلاعات در تکنولوژی Firewire دو برابر سراعت انتقال از طریق USB2 می باشد.
- از این رو کارت های صوتی که به وسیله Firewire فایر وایر به کامپیوتر متصل می گردند سرعت بالاتری در انجام عملیات ضبط و پخش خواهند داشت.
- همچنین تکنولوژی های نظیر Express Card و USB 3 وحود دارند که از سرعت بالاتری برخوردارند.
- اما پر سرعت ترین تکنولوژی Tunderbolt می باشد که بسیار گرانقیمت است و فراگیر نشده است.
معرفی اجزای کارت صدا
از دیگر موضوعاتی که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت، اجزای کارتصدا است. بهطور معمول یک کارتصدا تشکیل شده از اجزای زیر است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مقایسه پورت HDMI و DisplayPort را بخوانید.
- پردازنده سیگنال دیجیتال (DPS): DPS در حقیقت اصلیترین جز کارت صدا به شمار میرود که وظیفه اصلی آن پردازش صداها است.
- مبدل دیجیتال به آنالوگ (DAC): این بخش صداهای دیجیتال خروجی از کامپیوتر را به آنالوگ تبدیل میکند.
- مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC): ADC میتواند صداهای آنالوگ خروجی را به فرکانسهای دیجیتال تبدیل کند.
- حافظه ROM یا Flash: این قسمت از کارت حافظه، وظیفه نگهداری از دیتا را برعهده دارد.
- پورتهای ارتباطی: وجود این بخش در کارت صدا برای برقراری ارتباط بین بلندگو و میکروفون با کامپیوتر است.
اهمیت استفاده از کارت صدا چیست؟
تا به اینجا اطلاعاتی در پاسخ به سوال کارتصدا چیست در اختیارتان قرار گرفت، اما اهمیت استفاده از کارتصدا چیست و چرا به یک Audio Interface احتیاج داریم؟ دقت داشته باشید که روی کامپیوترها کارت صدای مخصوصی وجود دارد، ولی کارتصدایی که روی کامپیوتر نصب است، کیفیت پایینی دارد و از آنجایی که ورودی و خروجیهای آن محدود است، شما نمیتوانید از آن برای ضبط حرفهای استفاده کنید، بنابراین نیاز است که از یک کارت صدای حرفهای که اصطلاحا به آن اکسترنال میگویند استفاده کنید.
کارتهای صدایی که روی کامپیوتر نصب هستند، یک ورودی و خروجی استریوی line level با کیفیت معمولی و یک خروجی برای هدفون دارند. از طرفی به دلیل اختلال در سیگنالهای الکترومغناطیس، اختلالهای رادیویی و تاخیرهایی که وجود دارد، صدای ورودی و خروجی خوب نخواهد بود و این عوامل تاثیر منفی روی این موضوع خواهند گذاشت. در حقیقت میتوان گفت کارتهای صدایی که روی کامپیوتر نصب هستند، تنها برای وصل کردن یک اسپیکر به کامپیوتر و پخش فایلهای فشرده مانند MP3 مناسب هستند و اگر شما تصمیم به انجام کارهای حرفهای دارید، باید یک کارت صدای حرفهای تهیه کنید.
پردازنده کارت صدا چیست؟
پردازنده کارتصدا DSP مخفف عبارت Digital Signal Processor به معنای ” پردازنده سیگنال دیجیتال ” می باشد. وظیفه ی این تراشه در کارتصدا انجام عملیات پردازش انواع سینگال، فشرده کردن داده ها و رفع پارازیت می باشد. با استفاده از کارت صداهای دارای DSP عملا بخش قابل توجهی از بار پردازشی CPU در رایانه کم می شود. این پردازشگر ها امکان این را فراهم می سازند که بتوانید با کیفیت خوب از افکت های هم زمان Real Time استفاده کنید. پردازشگر های نرم افزاری معمولا همواره دارای مقداری تأخیر می باشند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مقایسه پردازنده AMD Ryzen و Intel Core را بخوانید.
در صورت خراب شدن کارت صدا چه مشکلاتی ایجاد میشود؟
در جواب به سوال کارتصدا چیست گفتیم که Audio Interface یک قطعه از کامپیوتر است که میکروفون و دیگر تجهیزات صوتی را به کامپیوتر متصل میکند. حال گاهی اوقات با توجه به شرایط مختلف، این قطعه دچار آسیب میشود. از جمله مشکلاتی که در صورت خرابی کارتصدا ایجاد میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قطع شدن کلی صدای سیستم
- قطع شدن صدای میکروفون
- کاهش یا بیکیفیت شدن صدای سیستم و میکروفون
بررسی موارد استفاده از کارت صدا
شما میتوانید از کارتصدا در انواع سیستمهای پرتابل و غیر پرتابل مانند موبایل، لپتاپ، تبلت و کامپیوتر استفاده کنید. این کارتها با توجه به نوعی که دارند، میتوانند صداها را با حداقل تاخیر و کیفیتهای مختلف پخش کنند.
از همین رو با توجه به زمینه فعالیت خود و نیازی که دارید، میتوانید کارت صدای مناسبی را تهیه و استفاده کنید.
قیمت کارت صدا
امروزه برندهای مختلفی در حال طراحی و تولید این قطعه هستند و انواع کارتصدا را با کیفیت و ویژگیهای مختلف به بازار ارائه میدهند و برای هر یک از محصولاتی که تولید میکنند، قیمت مشخصی را تعیین میکنند. بنابراین بهطور کلی میتوان گفت شرکت سازنده، کیفیت کارتصدا، تعداد ورودی و خروجی از جمله مواردی هستند که میتوانند قیمت کارتصدا را تغییر دهند. از همین رو امکان بیان نظر قطعی درباره قیمت این قطعه وجود ندارد؛ بلکه باید در ابتدا قطعه موردنظر خود با ویژگیهایی که مدنظرتان است را تعیین کنید تا در ادامه قیمت مشخصی به شما گفته شود.
نکات قابل توجه در خرید کارتصدا
- نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که هنگام خرید کارت صدا به دنبال بهترین کارت صدا در دنیا نباشید.
- بلکه به دنبال یه کارت صدا متناسب با نیاز های خود در تعداد ورودی و خروجی و سایز بافر Buffer Size باشید.
- مقدار واپیچش Distortion و مقدار حداقل و حداکثر ولتاژ ورودی و خروجی، کیفیت میکسر داخلی و فیلتر های دیجیتال و همچنین نرم افزار Driver و راه انداز کارت صدا نیز نتیجه ی قابل توجهی در ضبط و کیفیت پخش ایفا می کنند.
- گرچه مطالعه مشخصات کارت صدا در انتخاب صحیح تاثیر گذار است.
- اما همه ماجرا در مشخصات بیان نشده است. یکی از مهم ترین مشخصات در خرید کارت صدا نسبت سیگنال به نویز است.
- این نسبت به صورت Db دسیبل بیان می شود. این مقدار برای هر Bit به اندازه 6 دسیبل افزایش می یابد.
- در این صورت یک مبدل 24 بیت باید دارای نسبت نویز به سیگنال (6×24) 144 دسیبل باشد. در حال حاظر کیفیتی این چنینی از نظر الکترونیک قابل دسترسی نیست.
- مبدل های حرفه ای نسبتی حدود 120 دسیبل دارند. سایر مبدل های دیگر نسبتی بین 110 تا 118 دسیبل دارند.
- البته مقدار نویز زمینه بسیار مهم است. مبدل هایی که نویز زمینه یکسان و یکنواخت تری دارند از مدل های دیگر بهتر می باشند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با کارتصدا (Sound Card) و انواع آن آشنا شدید. همچنین از کاربردهای آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
چگونه از کارت صدا استفاده کنیم؟
پس از نصب کارت صدای روی کامپیوتر باید باید درایور آن را نصب کرده و با استفاده از راهنمای آن، تنظیمات مورد نیاز را انجام دهید.
از کجا بفهمیم کارت صدا سوخته است؟
بسیاری با قطع شدن صدای سیستم فورا تصور می کنند که کارت صدای سیستمشان سوخته است. با این حال ممکن است صدا در قسمت تسک بار یا بخش دیوایس منیجمنت دچار مشکل شده باشد. در صورتی که با بررسی خروجی های سیستم و بخش های نرم افزاری همچنان صدای سیستم دچار مشکل بود، احتمالا کارت صدای شما سوخته است. می توانید در صورت سوختن کارت صدا اقدام به خرید کارت صدای اکسترنال کنید که قیمت ارزان تری دارند.