نرم افزار

معرفی بهترین نرم افزارهای طراحی صنعتی

امروزه ضرورت استفاده از نرم افزار های طراحی صنعتی بر کسی پوشیده نیست. همانطور که زمان پیش رفته است، ابزار دست استادکاران هر رشته نیز تغییر کرده است. مهندسان مکانیک نیز از این قاعده مستثنی نیستند و ابزار دست طراحان مکانیک از مداد های ذغالی و کاغذ، به نرم افزارهای طراحی به کمک کامپیوتر توسعه یافته است.

امکان طراحی دو بعدی و سه بعدی، تهیه نقشه و خیلی دیگر از امکانات طراحی را به همراه شبیه سازی و محاسبات فرآیندهای ساخت و تولید و همچنین گرفتن خروجی کد های CNC برای شما فراهم می‌کنند. نرم افزارهای CAD در حوزه‌های مختلف مهندسی از جمله مکانیک، رباتیک، مکاترونیک، بیومکانیک، معماری و رشته‌های مشابه کاربردهای بسیاری دارند.



بررسی بهترین نرم افزار های طراحی صنعتی

امروزه برای هر فکر و ایده‌ای نرم افزارهای خاصی طراحی شده‌اند که می‌تواند متناسب با ایده پردازی‌های نوین و خلاقانه شما با بهره گیری از علم کامپیوتر و دنیای پر راز و رمز تکنولوژی دست به طراحی‌های چشم نوازی زد که انقلابی را در عرصه صنعت به وجود خواهد آورد.

بنابراین نباید نگران وجود نرم افزارهای مختلف و گوناگون بود؛ بلکه بایستی به فکر ایده پردازی‌های نوین و منحصر به فردی بود که بتوان دست به خلاقیت و نوآوری های بسیار زیادی در حیطه کاری طراحی صنعتی زد. برای آنکه با برخی از این نرم افزارها بیشتر آشنا شویم؛

توجه شما را به معرفی چند مورد از بهترین نرم افزار طراحی صنعتی جلب می کنیم:

١. کتیا : Catia

نرم افزار کتیا یکی از بهترین نرم افزار طراحی صنعتی به شمار می آید. به عنوان یک نرم افزار تجاری کامل در راستای استفاده از زمینه های مختلف طراحی صنعتی از جمله: طراحی صنعتی CAD (طراحی)، CAM (ساخت)، CAE (آنالیز) مورد استفاده و کاربست واقع می‌گردد. که توسط یک شرکت فرانسوی توسعه داده شده است. در سطح بسیار وسیع و گسترده ای در سطح جهانی و نیز در کشورمان ایران امروزه در زمینه طراحی صنعتی مورد استفاده واقع می‌گردد.

این نرم افزار را می‌توان یکی از قدرتمندترین نرم افزارهای طراحی، تولید و نیز تحلیل و آنالیز به کمک کامپیوتر دانست . که دربردارنده کاربردهای گوناگون و بسیار زیادی است. از جمله این کاربردها می‌توان به استفاده در محیط های مدل سازی، محیط های ماشین کاری، محیط تحلیل المان های محدود، طراحی و تحلیل مکانیزم ها و… اشاره کرد. با قابلیت‌های مختلفی که از خود نشان داده است، توانسته است خود را به عنوان بهترین نرم افزار طراحی صنعتی یا از جمله برترین های طراحی صنعتی به جرگه طراحان صنعتی معرفی سازد.

ویژگی خاص نرم افزار کاتیا

ضمن اینکه کتیا دارای چیزی حدود ۱۰۰ محیط عمومی و تخصصی است که در هر یک از حیطه ها کاری صنایع نظیر:

مطالب مرتبط
شیائومی از گوشی‌های سری ردمی K60 رونمایی کرد

خودروسازی، هوافضا، کشتی سازی، قالب سازی، مونتاژ قطعات، تهیه نقشه های دو بعدی، طراحی سطوح پارامتریک و بسیار پیچیده، ورق کاری، طراحی با استفاده از عکس، پایپینگ، طراحی مکانیزم، تهویه مطبوع، طراحی آرگونومی، طراحی جوش، طراحی تجهیزات الکتریکی، مدیریت پروژه و نیز بسیاری دیگر از این دست از صنایع قابل استفاده می باشد و می تواند کاربرد مفید و مثمر به ثمر خود را در هر یک از این حیطه ها به بهترین نحو ممکن بر جای گذارد.

به همین منظور است که امروزه بسیاری از شرکت ها از این نرم افزار برای کارهای مربوط به حوزه طراحی صنعتی استفاده می کنند. بهره گرفتن بسیاری از صنایع بزرگ و قدرتمند دنیا از نرم افزار طراحی صنعتی کتیا گواه این مطلب است که این نرم افزار از جمله بهترین نرم افزار طراحی صنعتی به حساب می آید. به عنوان مثال بسیاری از خودروسازان قدرتمند جهان و نیز هواپیماسازها از این نرم افزار برای کارهای طراحی خود استفاده می کنند.


٢. سالید ورک : Solid Work

به جرأت می‌توان گفت که سالیدورکز پر‌کاربرد‌ترین نرم افزار طراحی به کمک کامپیوتر در ایران است و یادگیری آن برای هر مهندس مکانیک لازم است. سالیدورکز امکان طراحی دو بعدی و سه بعدی قطعات مکانیکی را در محیطی کاربر‌پسند فراهم می کند. همچنین سالیدورکز دارای کتابخانه قطعات استاندارد است که می تواند فرآیند طراحی را ساده‌تر کرده و سرعت بخشد.

در نهایت می‌توانیم قطعات ایجاد شده در محیط طراحی قطعه‌ی سالیدورکز را در محیط مونتاژ (اسمبل)، به یکدیگر متصل کرده و بین آن ها قید های حرکتی برقرار‌کنیم و به این وسیله حرکت ربات ها و مکانیزم را شبیه سازی کرده و از آن فایل خروجی انیمیشن تهیه کنیم. ولی سالیدورکز به تنهایی از قابلیت تحلیل دینامیکی و سینماتیکی برخوردار نیست. به طور کلی سالیدورکز در تحلیل قدرتمند نیست. اما به لطف افزونه‌ی COSMOS که روی سالیدورکز نصب می‌شود، قابلیت‌های تحلیلی مناسبی نیز به آن افزوده می شود.

درست است که این تحلیل ها به اندازه ی نرم‌افزار های المان محدود مانند آباکوس و انسیس قوی و دقیق نیستند‌. ولی دید مناسبی به مهندس طراح می‌دهند و باعث سرعت بخشیدن به فرآیند طراحی می شوند. بعد از مونتاژ قطعات در سالیدورکز می‌توان از قطعات نقشه صنعتی، نقشه انفجاری قطعات و سایر خروجی های استاندارد را استخراج کرد.

قابلیت‌های سالید ورک

  • امکان معادله‌نویسی (Equation) بین پارامترها و انداز‌ه‌ها مختلف در مدل امکان استفاده از جداول طراحی (Design Table)
  • امکان ایجاد نماهای انفجاری (exploded view) و تهیه فیلم و انیمیشن از مدل انفجاری در طی مونتاژ یا دمونتاژ شدن مدل امکان تحلیل مکانیزم‌های ایجاد شده در محیط Assembly و بررسی خروجی های مختلف امکان طراحی انواع قالب ها پلاستیک ، دایکست ، فلزی ، فورج و … در محیط Mold Design & Die Design و همچنین در ماژول iMold
  • امکان استفاده از قطعات استاندارد (Tollbox) با کتابخانه‌های مختلف در استانداردهای مختلف و امکان ویرایش و اضافه نمود قطعات استاندارد به این توابع کتابخانه­‌ای تولید سازه‌های جوشی و پروفیل ­های استاندارد در بخش Weldment در محیط Part و امکان تهیه جدول از پروفیل‌های استفاده شده با جزئیاتی همانند طول ، زاویه برش دو انتها ، نوع استاندارد و …
  • امکان تولید مدل‌های ورق‌کاری در حالت‌های bend و form و امکان استفاده از جداول و معادلات مختلف جهت تعیین پارامتر­های اساسی در تعیین خمکاری­‌ها و همچنین امکان ایجاد مدل گسترده ورق جهت فرایند تولید
  • امکان ایجاد خطوط لوله‌کشی استاندارد و Piping و همچنین امکان طراحی قطعات و تجهیزات الکتریکی همانند سیم در محیط Routing در محیط Part
  • امکان تهیه خروجی گرافیکی با در نظر گرفتن محیط طراحی، جنس، نور، انعکاس نور و … و تولید عکس گرافیکی در محیط PhotoWorks یا Photo view 360 در بخش Render Tools
  • امکان Export/Import نمود هندسه‌های مختلف با سایر نرم‌افزارهای طراحی یا تحلیلی
مطالب مرتبط
ردمی نوت ۱۲ پرو پلاس در تاریخ ۱۵ دی راهی بازارهای جهانی می‌شود

٣ . نرم افزار طراحی صنعتی NX

NX نیز یک نرم افزار تقریبا کامل در هر سه زمینه CAD/CAM/CAE بوده که توسط شرکت Siemens توسعه داده شده است. به NX کلمه Unigraphics نیز گفته می شود زیرا در سال ۲۰۰۱ Unigraphics با SDRC I-DEAS ادغام شد و محصول NX شکل گرفت.

برخی از شرکت های توربین سازی و تجهیزات دوار که در صنایع نفت و نیروگاهی مشغول به فعالیت هستند مانند مپنا،توربوتک و… از این نرم افزار استفاده می کنند.در کنار قابلیت های فنی بالا در طراحی و ساخت و تولید توسط این نرم افزار علت دیگر رو آوردن این شرکت ها داخلی به استفاده از این نرم افزار را می توان واردات بعضی تجهیزات مانند توربین از شرکت های زیرمجموعه زیمنس آلمان دانست.

۴ . نرم افزار طراحی صنعتی Solid Edge

Solid Edge یک نرم افزار پارامتریک سه بعدی CAD برای مدل سازی ، مونتاژ و تهیه نقشه های سه نما جهت ساخت است.این نرم افزار ابتدا توسط شرکت امریکایی Intergraph تولید شد سپس توسط شرکت Siemens مورد توجه قرار گرفت و بکار گرفته شد طوریکه بعد از آن این نرم افزار با نام Siemens Solid Edge شناخته می شود.این نرم افزار در دو نسخه معمولی و اختصاصی وجود دارد.در نسخه های پیشرفته این نرم افزار قابلیت هایی نظیر تحلیل CAE و شبیه سازی مهندسی نیز وجود دارد.

۵. نرم افزار نقشه سه بعدی اسکچ آپ SketchUp

نرم افزار Sketchup یک نرم افزار طراحی سه بعدی کم حجم کوچک و نسبتا کاربردی است.این نرم افزار توسط شرکت گوگل خریداری و توسعه داده شد که اکنون با Google Sketchup شناخته می شود.در این نرم افزار با صفحات می توان المان های سه بعدی را ایجاد کرد.نرم افزار Google Sketchup بیشتر در طراحی داخلی منزل و آشپزخانه،نمای ساختمان و… مورد استفاده قرار می گیرد.نرم افزار Sketchup نیز همانند نرم افزارهای دیگر دارای پلاگین های نسبتا قوی ای است که طراحان را قادر به طراحی برخی المان های خیلی خاص می کند.

مطالب مرتبط
محبوب‌ترین لوازم جانبی شیائومی ۱۱T پرو ۵G در دیجی کالا

از مزایای کار با این نرم افزار می توان گفت که المان های سه بعدی یا به عبارتی Object های آماده فراوانی نظیر مبلمان اداری و خانگی و… در اینترنت دارد و با استفاده از آنها می توانید با سرعت بالایی به طراحی بپردازید.یکی دیگر از مزایای این نرم افزار داشتن پلاگین های خاص برای طراحی المان های معماری و صنعتی نوین است اما با وجود این مزایا بدلیل ارزان بودن این نرم افزار نمی توان انتظار رقابت با نرم افزارهای قوی مثل راینو Rhino3D


۶. نرم افزار Creo/ProEngineer

نرم افزار ProEngineer توسط یک شرکت در کشور امریکا تولید شده است.این نرم افزار تا سال ۲۰۰۹ با نام ProEngineer معروف بود و از آن به بعد با نام Creo مطرح شد و به همین نام پایدار ماند.این نرم افزار نیز همانند کتیا یکی از نرم افزارهای بزرگ در طراحی سه بعدی CAD مهندسی CAE و ساخت CAM به کمک کامپیوتر است.پرو انجینیر از لحاظ پیکربندی کلی با کتیا شباهت دارد بطوریکه شما فعالیت های نظبر طراحی سه بعدی ساده و پیچیده، سطح سازی، مهندسی معکوس،قالبسازی،ماشینکاری،شبیه سازی دینامیکی و… را در این نرم افزار می توانید انجام دهید.در برخی از حوزه های بیان شده در جمله قبل بدلیل اینکه نرم افزار تا حدودی به اصلاح نوپا است لذا از توانایی بالایی در آن حوزه ها برخوردار نیست به عنوان مثال مهندسی معکوس و کار کردن بر روی فایل های ابرنقاط به مراتب ضعیف تر از نرم افزار کتیا است.

٧. نرم افزار طراحی صنعتی Invertor

اینونتور نرم افزار قدرتمند دیگری از سری نرم افزار های طراحی شرکت اتودسک سازنده ی نرم افزار معروف اتوکد است که در پست قبلی کاربرد اتوکد در مهندسی مکانیک را مورد بررسی قرار دادیم. اینونتور نیز قابلیت های اصلی کتیا و سالیدورکز از جمله ؛ طراحی ، مونتاژ ، طراحی مکانیزم ، ورق کاری ، نقشه کشی و … را در بر می گیرد.

ویژگی کلیدی این نرم افزار که باعث محبوبیت آن نزد من می‌شود قابلیت تحلیل و شبیه سازی در خود نرم افزار و در محیطی ساده و کاربر پسند است. مهندس طراح می‌تواند در حین فرآیند طراحی ، بار ها سازه ی خود را تحت بارگذاری های مختلف قرار دهد ،‌ محاسبات جوشکاری و محاسبات کاربردی دیگری انجام دهد و با تحلیل المان محدود کاربردی در محیطی ساده در هر مرحله طرح خود را بهینه سازی کند.

شاید یکی از بارزترین مشخصه‌هایی که بتوان نرم افراز Inventor را به عنوان یکی از بهترین نرم افرازهای مهندسی مکانیک برشمرد، محیط طراحی مهندسی خاصی می‌باشد که جهت طراحی سایر قطعات یک ماشین ، از جمله چرخنده‌ها (ساده ، مارپیچ ، مخروطی) ، سیستم‌های انتقال قدرت ( تسمه تایم ، تسمه v ، شکل چرخ زنجیر ) ، قطعات اتصالی (شامل انواع خارها ، گوه‌ها ، پین‌ها ، اشپیل ، هزار خاری‌ها ، انواع پیچ مهره ) ، فنرها (فشاری ، کششی ، بشقابی و سنجاقی) ، انواع بادامک و بیش از ۳۰۰ مدل یاتاقان که هر یک در اندازه‌های متفاوتی وجود دارد، قابل طراحی می‌باشند. همچنین اینونتور قابلیت تحلیل دینامیکی و حرکت شناسی را نیز در خود جای داده است و از این رو نسبت به سالیدورکز برتری دارد.

مطالب مرتبط
گوشی‌های برنده و بازنده‌ی شیائومی در سال ۲۰۲۲

معرفی چند نرم افزار طراحی صنعتی پرکاربرد دیگر

نرم افزار زد براش-ZBrush

ZBrush ابزار نرم افزار طراحی صنعتی است که دارای ArrayMesh، NanoMesh و Modeler with Mesh است که در فرآیند طراحی، بسیار مفید هستند. در سه بعدی سازی و رندر، یکی از بهترین هاست. هر چند یادگیری آن کمی زمان بر است.

نرم افزار Alias

Autodesk یکی از بزرگترین نام ها در طراحی صنعتی به دلیل طراحی سه بعدی و نرم افزار و خدمات مهندسی آن است. این نرم افزارهم یکی از نرم افزارهای شرکت اتودسک می باشد و بطور خاص برای طراحی صنعتی ساخته شده است. چون خیلی رند بازار نیست، یادگیری آن در اولویت های اول پیشنهاد نمی شود.

نرم افزار راینو-Rhinoceros

این نرم افزار تقریبا به عقیده بسیاری از متخصصان و طراحان، بهترین ابزار طراحی صنعتی با قابلیت های فراوان است. یک نرم افزار نسبتا جدید که کار مدلینگ یا سه بعدی کردن را بسیار راحت تر می کند. اگر نمی دانید کدام نرم افزار را برای یادگیری انتخاب کنید، مطمئنا پیشنهاد ما همین نرم افزار راینو می باشد!

نرم افزار فتوشاپ Adobe Photoshop

فتوشاپ CC اجازه می دهد تا طراحان ابعاد طرح های خود را با استفاده از مجموعه ای غنی از ایجاد، ویرایش، و چاپ ابزارهای سه بعدی خود اضافه کنند. یعنی طرحی را در یک نرم افزار (مثل گزینه ۳ تا ۱۰) آماده کنید و بعد بخواهید آن را برای ارائه کردن به مشتری یا استاد، شیک و براق و با ابهت جلوه دهید. این کار فتوشاپ است.

نرم افزار 123D Design

123D Design یک ابزار نرم افزاری رایگان طراحی صنعتی برای افرادی است که می خواهند خودشان طرح هایشان را بسازند یا کسانی که تازه شروع به کار می کنند. این ابزار قدرتمند و در عین حال ساده، امکان ایجاد و ویرایش طرح ها را فراهم می کند و از بسیاری از چاپگرهای سه بعدی جدید پشتیبانی می کند.

نرم افزار طراحی صنعتی Adobe Illustrator

Adobe Illustrator یک برنامه گرافیکی بردار است که به عنوان یک ابزار نرم افزار طراحی صنعتی مناسب برای تفکر و رندر سریع عمل می کند. اما بیشتر حالت دوبعدی و گرافیکی دارد. هرچند یادگیری آن در اولویت های سوم و چهارم برای پردازش بهتر طرح های تان برای ارائه پیشنهاد می شود.

مطالب مرتبط
چگونه با کمک اپلیکیشن و ساعت هوشمند ۱۰۰ کالری در روز بسوزانیم؟

نرم افزار اتوکد- AutoCAD

اتوکد یک نرم افزار جدید یا خیلی قدرتمند نیست ولی معروف به نرم افزار مادر می باشد. اگر بخواهید در شرکتی مشغول به کار شوید یا کاری را برای کارفرما بصورت دیتایل ارائه دهید، در ایران بهترین نرم افزار اتوکد است. هر چند در سه بعدی سازی و مدلینگ بسیار ضعیف تر از سایر گزینه هاست، یادگیری آن یک الزام است.

نرم افزار بلندر-Blender

این نرم افزار متن باز هم جزو نرم افزارهای بسیار قدرتمند می باشد که اگر وقت کافی برای یادگیری را دارید، این نرم افزار توصیه می شود. یادگیری آن ممکن است تا ۶ ماه زمان ببرد ولی اصطلاحا از نرم افزارهای رند بازار می باشد.



یک پیشنهاد عالی به شما

اگر قصد دارید لپ تاپی برای کارهای طراحی صنعتی تهیه کنید، باید بودجه‌ی زیادی در نظر بگیرید! چون لپ تاپی که دارای کارت گرافیک مناسب باشد قیمت پایینی ندارد. اما اگر بودجه‌ی شما کم است، اصلا نگران نباشید، پیشنهاد ما خرید لپ تاپ استوک استوک است. یک لپ تاپ استوک قدرتمند که تا سالها بتواند نیاز شما را برآورده کند. برای پیدا کردن لپ تاپی عالی به شما توصیه می کنم که به سایت آبیدر استوک سر بزنید.


سخن پایانی

با شناختن برترین نرم افزار های مهندسی مکانیک و تماشای ویدیو های پر لنگ و لعاب آن ها این سوال اساسی پیش می آید: کدام نرم افزار بهتر است؟ کتیا ، سالیدورکز یا اینونتور؟ برای این سوال در واقع پاسخی وجود ندارد و هر شخصی بر اساس سلیقه و تجربه کاری خود ، یکی از آن ها را به شما توصیه می کند.

واقعیت این است که خیلی بیشتر از این سه نرم افزار وجود دارد و ممکن است در محل کار جدید شما نرم افزار دیگری استفاده شود. باید توجه کنیم که در نهایت هر سه نرم افزار کتیا، سالیدورکز و اینورتور از منطق مشابهی در طراحی استفاده می‌کنند و شاید فقط نحوه ی دسترسی به ابزار ها در آن ها تفاوت دارد. البته تفاوت های فنی و تخصصی بسیاری در آن ها وجود دارد ، ولی برای یک مهندس تازه کار تفاوتی ایجاد نمی‌کنند.

سوالات متداول

کدام نرم افزار طراحی برای مهندسی مکانیک بهتر است؟

معمولا دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته مکانیک با نرم افزار Solid Work کار می‌کنند. این نرم افزار دارای امکانات بسیار بالایی است و می‌تواند خروجی‌های قابل قبولی از طرح بگیرد.

چه لپ تاپی مناسب کارهای طراحی صنعتی است؟

لپ تاپ‌های رندرینگ به صورت خاص برای این کار تراحی شده‌اند. کارت گرافیک مجزا و سخت افزار قدرتمند که می‌تواند پردازش‌های تصویر سنگین را در زمان کوتاهی انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا